DSC_00011

В Кърджали дискутираха как бизнесът може да използва еврофондовете за развитието на туризма

„Предприемачите от Кърджалийска област са много активни при кандидатстването по европрограми. Пред тях се разкрива възможност до края 2015-та година да се възползват от преференциите по няколко от тях в следните направления –„Иновации и конкурентоспособност”, „Развитие на човешките ресурси”, „Енергийна ефективност” и „Неземеделски дейности в земеделските райони”. Това заяви по време на икономически форум в Кърджали представителката на консултантската фирма „Еко Глоуб” ООД Биляна Тончева.

Дискусията бе организирана от местната структура на КРИБ и лично от нейния председател инж.Фахри Идриз. Тончева посочи, че по оперативната програма, касаеща земеделието може да се кандидатства по грантове до 300 000 лева за развитието на туризъм. Според експертката е добре предприемачите  да потърсят услугите на консултант, за да преценят дали отговарят на изискванията по програмата. Освен това всяка фирма трябвало да си направи точен разчет на дейностите.

Ще се толерират дружества, чиято дейност е свързана с опазване на околната среда и са предприели мерки по енергийна ефективност.  С най-голям приоритет са фирмите,които имат план да назначат поне един младеж или трудещ се в предпенсионна възраст, а също така и човек в неравностойно положение.

Целта е работодателите да създадат добри условия на труд, за да могат работещите да са по –продуктивни и да се чувстват добре на работното място. Биляна Тончева призова бизнесът в Кърджали да използва еврофондовете за развитието на туризма в региона.  Грантовете в ОП „Развитие на човешките ресурси” са до 390 000 лева, като ако фирмата има персонал до 250 души не се налага да участва със съфинансиране. Предвидена е и възможност за обучение на персонала , включително за комуникации и водене на преговори. Основната цел е увеличаване на заетостта и повишаване на икономическата ефективност на българските фирми

Инж.Фахри Идриз изнесе лекция за перспективите и практиките в развитието на туристическата индустрия в региона пред студенти в специалност „Туризъм” от филиала на Пловдивския университет.

„Нашата цел е чрез качествено изпълнение на европейски проекти да променим благосъстоянието на област Кърджали. Да задвижим икономическите лостове, които са от голяма необходимост. Важно е да има баланс на интереса между работодател и работещ”, заяви в приветствието си инж.Фахри Идриз.

„ Ако през този програмен период в област Кърджали се реализират 100 проекта по 1 млн.лева, това са 100 млн.лв.инвестиции за няколко години. Това по моите скромни изчисления може да доведе до създаването до 1000 нови работни места. Ако ние днес дадем пълната си подкрепа и гарантираме работни места със заслужени заплати, нито един млад човек няма да напусне страната ни и ще допринесе добавена стойност на своя регион”, допълни бизнесменът.

Tags: No tags

Comments are closed.